Vedligeholdelse af trægulve er i høj grad en spørgsmål om at vise rettidig omhu. Gulvrengøring, gulvvask og gulvpleje er de tre elementer som er vigtige når et trægulv skal holdes ved lige og få en holdbar og slidstærk overflade.

Hvordan vedligeholder jeg mit trægulv?

vedligeholdelse af trægulve vask gulvvask gulvafslibning gulvafhøvling kurt gulvmand billig københavnMan plejer at sondre imellem en gulvafslibning og en gulvafhøvling når et trægulve skal vedligeholdes. Egentlig afhøvling bruges normalt på meget ujævne eller medtagne bræddegulve af blødere træ som f.eks. fyrretræ, gran og douglas.

Gulvafslibning eller gulvafhøvling?

Afhøvling udføres bedst af professionelle gulvfirmaer, imens enkelte gør-det-selv folk vælger at afslibe gulvet selv. Gulvslibemaskiner og tilbehør kan lejes i byggemarkeder og hos større farvehandlere, men tag ikke fejl, selvom det lyder let, kræver det betydelig håndværksmæssig kunnen at slibe et gulv af med et godt resultat. Og ofte er resultatet så dårligt, at det er nødvendigt at bestille en fagmand.

Trægulve kan blive som nye

Såfremt du har et massivt trægulv, kan vi ved at afslibe den gamle  lak eller fernis samt en lille smule af brædderne med slibepapir få et helt nyt gulv, der med en god gulvbehandling kan holde i rigtig mange år.

Parketgulve og vedligeholdelse

For parketgulve og lamelbrædder gælder det, at jo tyndere det øverste slidlag er, jo færre gange kan det afslibes. Parketstave eller parketbrædder af massivt træ kan afslibes mange gange, dog må stavene eller brædderne ikke blive for tynde, da de så kan flække og gulvet er ødelagt.

Vedligeholdelse af lamelgulve

Lamelgulve og laminatgulve er mere vanskelige at afhøvle, fordi slidlaget er tyndere og må derfor afslibes. Lamelbrædder kan slibes flere gange, men er slidlaget kun på 2-4 mm som det ofte ses, så er det kun være muligt at afslibe gulvet en enkelt gang. Afslibning af gulve med tyndt slidlag bør du overlade til professionelle. Det kræver stor præcision at undgå at slibe gennem slidlaget. Slibes der først igennem, så kernen kommer til syne, er gulvet ødelagt og skal skiftes. Laminatgulve har ikke en træoverflade men derimod en plasticoverflade som ligner træ og derfor slet ikke afslibes.

Undgå gulvvask med overdreven meget vand

Det er vigtigt, at trægulve behandles korrekt i forhold til vand og fugt, da træ er et meget fugtfølsomt materiale. Træ og vand er normalt en dårlig kombination. Dog er det en skrøne, at træ slet ikke tåler fugt og vand. Det er imidlertid vigtig, at træ har  mulighed for at tørre ud og plads til at give sig for at undgå en række problemer. Træ og fugt er noget, der skal tages højde for, lige fra træet fældes til levering, montering, vedligeholdelse og daglige rengøring.