bb10Træ, dette vidunderlige materiale, hvor du tager naturen med ind i boligen. Træ er et varmt materiale i både udseende og at røre ved. Det skyldes at træ isolerer godt og har en overflade der er blød og behagelig at røre ved. Et trægulv er godt fordi det ikke leder varme væk fra din krop som så mange andre gulvbelægninger. Træ er også godt for mennesker med allergi- og astmaproblemer, da trægulve efter rengøring er helt fri for støv og lignende. En anden stor fordel ved gulve af træ er, at trægulve kan repareres og blive som nye ved en gulvafslibning og efterfølgende lakering eller oliebehandling.

Laminat

Gulvbelægning udført som laminat ligner rigtigt træ, men er et kunstprodukt og altså ikke et rigtigt trægulv. Laminatgulve fås i mange forskellige udseender som imiterer forskellige ‘træsorter’. Laminatgulve har den fordel at de har en slidstærk overflade og er nemme at rengøre samt at det er så tyndt at det kan lægges ovenpå en eksisterende gulvbelægning, uden at man behøver at ‘hæve’ døre og lignende. Ulempen er, at der ved slidtage ikke kan repareres på gulvet. Et laminatgulv kan ikke afslibes som et almindeligt trægulv.

Lamelparket

Kaldes også et sandwichgulv, idet det er opbygget som en sandwichkonstruktion. Øverst er der et slidlag på 3 – 4 mm i en træsort efter ønske. Herefter er der en kerne som er lavet af MDF-plade i fyr eller gran. Og nederst er der et underlag for at afslutte konstruktionen. Hvert lag er lagt skiftevis på tværs, hvilket giver gulvet en ensartet spænding og formstabilitet. Skulle der komme ridser eller hakker i et lamelparketgulv, så kan det afslibes et par gange, alt afhængig af slidlagets tykkelse.

Plankegulv

Det ‘rigtige’ trægulv som er massivt træ hele vejen igennem. Idag benævner man også lamelopbyggede gulve som plankegulve, hvis de er look-alike. Mange mener, at et plankegulv har et eksklusivt udseende, da overfladen er skåret i  et stykke træ, hvilket bedre gengiver træets naturlige struktur og åretegninger.

Læs flere interessante artikler her:

Gulvafslibning og vedligeholdelse af trægulve

Renovering af gamle trægulve