Gulvbehandling skaber en slidstærk og smuk gulvoverflade som vil holde mange år fremover. Som udgangspunkt skal et trægulv altid have en gulvafslibning inden den efterfølgende gulvbehandling. Især ved gulvbehandling fyrretræ, bøgeparket, askeparket og egegulve kan en forbehandling med lud være en god løsning. Kurt Gulvmand har løsningen uanset om du vælger:

 • Lak
 • Lud
 • Sæbe
 • Voks
 • Olie

Hvad bør du overveje inden valg af overfladebehandling?

Gulvet er den flade i boligen, der er størst og som de fleste gæster bemærker. Gulvets udseende falder lige i øjene når du besøger et nyt hjem, også mere en lofter og vægge. Trægulve er et naturens materiale, og du byder naturen indenfor med dette fantastiske materiale. Derfor vil det være synd og skam at dække et trægulv med en fulddækkende maling. Træets unikke struktur og åretegninger skal være synlige, så fornemmelsen af træ bibeholdes. Men der er mange ting at tænke over, når du skal vælge farver og overfladebehandling til din bolig. Men valget bliver nemmere, hvis du tager udgangspunkt i både hustypen og selve rummet. Kurt Gulvmand tilbyder følgende:

 • Lakering
 • Oliebehandling
 • Voksbehandling
 • Bejdsning
 • Sæbebehandling
 • Ludbehandling

Hvidpigmenteret gulv er populært

Hvid olie, hvid lak eller hvid lud er alle populære former for behandling til trægulve. Her vil træet få den eftertragtede hvide patina som mange godt kan lide. Lys tiltrækker lys, og i mørke boliger kan hvidpigmenteret gulv virkelig gøre en forskel. Vi laver mange hvidolieret gulve som får en rustik overflade, men også hvidlakering har mange tilhængere.  Ludbehandling af gulve derimod, er mest en forebyggende behandling. Lud er en kemi som modarbejder træets naturlige gulningsproces, hvorved træet bibeholder den lyse nyafslebne træfarve.

Hvor meget forberedelse kræver en gulvbehandling?

Det er en god idé at overveje gulvbehandlingerne omhyggeligt. Skal gulvene være som oprindeligt, lyse eller mørke, måske med en blank overflade eller i postkasserød eller grøn. Traditionen for brug af farve til de lyse skandinaviske trægulve har varieret i takt med tidens mode og trends. I de gamle boliger fra første halvdel af 1900-tallet var gulvene ofte sandskurede, sæbebehandlede eller fernisbelagte. Gulvbehandlinger med fernis blev mere og mere almindeligt op igennem første halvdel af 1900-tallet indtil lige efter anden verdenskrig hvor lak blev opfundet. Og de gamle gulvbehandlinger stod godt til køkkenet som var malet blåt ligesom køkkenserien Madam Blå. Gang, værelser og kamre var malet i grønne, gyldne eller brune nuancer, og den fine stue var tapetseret i de samme typiske farver.

Hvad siger traditionen om gulvbehandling?

Op igennem historien har der været et forholdsvis broget farvevalg frem til 1960’erne, lige bortset fra få funktionalistiske og minimalistiske tendenser. Herefter har tendensen været, at valg af trægulv og gulvbehandling har været tæt forbundet med moden. I 1970’erne og første halvdel af 1980’erne var brun den alt dominerende farve kombineret med olievengrøn og orange på fliser og lysebrun hessian. Trægulvene var de velkendte gulorange og lakerede, som også ses mange steder idag. I 1990’erne vendte tendensen, hvorefter alle vægge blev påsat savsmuldstapet og malet hvide eller i lyse nuancer. I de seneste år er de stærke farver vendt tilbage og man kan nu få indfarvet gulve i blå, rød eller grøn.

Hvilken overfladebehandling skal jeg vælge til mit gulv?

Når man skal beslutte sig for hvilken overflade/efterbehandling der skal vælges til sit nyafslebne gulv, er der flere ting man skal gøre sig tage højde for:

 • Hvad er det for et gulv jeg har  (Træsort. Lys, mørkt)
 • Hvad ønsker jeg  (Lyst, mørkt, hvidskuret, råt udseende/Galt, rustik eller rå overflade)
 • Hvad forventer jeg? (Husk altid det er et gammelt og slidt gulv som slibes til næsten nyt og dette vil altid mere eller mindre kunne ses)
 • Hvad kan lade sig gøre  (Det meste, men ikke alt)
 • Rengøring
 • Vedligeholdelse  ( Ingen, let eller nogen)

Endvidere er det en god idé at gøre sig tanker om, hvornår et trægulv trænger til en gulvafslibning og efterbehandling. Læs på disse sider hvilke overvejelser du bør gøre dig. Når du gør brug af et professionelt gulvfirma, så er der ikke så mange overvejelser at gøre, idet processen er overgivet til fagfolk. De kan give dig den fornødne information og inspiration, og har du spørgsmål kan du altid spørge.

Former for gulvbehandling

De mest almindelige og anvendte behandlingsformer er de kendte lak, lud og oliebehandlinger. Der ud over kan der også bejses, vokses og sæbebehandles. Og nogle af disse behandlinger kan så igen kombineres til lud/lak, lud/olie, bejse/lak og olie/lak.