Borebiller? Hvad er borebiller? og hvordan kan de skade mit trægulv? Mange med gamle trægulve i boligen, oplever ormehuller i træet. Dette skyldes borebiller som lever og bor i dit gulv. De findes for det meste i ældgamle fyrretræs gulve, som har været fugtige dengang de blev lagt.

Oplever du cirkelrunde huller i dit trægulv

borebiller borehuller ormehuller træorm træbiller kurt gulvmand gulvafslibning skadedyrOplever du små runde huller i dit trægulv, så er det udsat for et borebille angreb, som er meget almindeligt i ældre huse. Det er som oftest et problem som man lever med, og som betragtes som en patina ekstra ved at have en gammel bolig. Et flere hundrede år gammelt trægulv vil have forskellig patina og skavanker, som man for det meste lever med. I modsat fald kan en gulvafhøvling eller gulvafslibning være en løsning, eventuelt med udskiftning af gulvstykker.

Borebiller

Borebiller benævnes også ‘træorm’ når de er på larvestadiet, hvor de borer sig ned i trægulvet og æder træet. Træormens gange og huller nede i træet kan underminere trægulvet og gøre det så svagt, at gulvet bryder sammen. I værste tilfælde kan man knække stykker af det angrebne træ, hvor træormene har været.  Ud over borebillen findes der dødningehovedbillen som også har træorm der borer huller.

Hvordan ses om ormehullerne er aktive?

Ovenfor borehullerne vil du i borebillernes aktive periode finde meget savsmuld i tuer ovenfor hullerne – også kaldet boremel. Billerne viser sig kun i somemermånederne fra juni til august, hvor de er meget talrige, – her gnaver di sig ud af deres cirkelrunde huller, efter at de har ligget i nogle uger i en puppe lige under overfladen. Billerne lever kun i meget kort tid hvor de parrer sig og lægger æg  i trægulvets revner og sprækker eller i gamle flyvehuller. Borebillerne kan flyve og man oplever dem ofte i vindueskarmen fordi de er tiltrukket af lyset.

Gulvafslibning, borebiller og ormehuller

Alt afhængig hvor medtaget dit trægulv er, så vil det kunne afslibes. Trægulve der har ormehuller, men ikke er møre og undermineret af gange, vil kunne afslibes med et godt resultat. Ormehullerne kan udspartles med træspartel eller plastictræ med et fornuftigt resultat, men det er vigtigt at undersøge om hullerne er aktive. Vi anbefaler altid at kontakte en fagmand eller gulvmand til vurdering af skaderne og vurdere om der er live i de små kryb. Som nævnt kan man ofte se små tuer af boremel overfor hullerne eller i flyvende biller i sommermånederne, såfremt de stadig er aktive. Men et godt husråd er, at tape pargamentpapir ovenpå hullerne, – hvorefter larverne i løbet af nogle dage kommer op til overfladen.